Ampernalli

Cultural and Folklore Association of Soroni- Rhodes, Greece

Κουλούρια και Αυγούλες της Λαμπρής

 Το Σάββατο 31 Μαρτίου 2018, βρεθήκαμε στη Στέγη του Συλλόγου μας, μικροί και μεγάλοι για να θυμηθούμε και να μάθουμε για τις αυγούλες της Λαμπρής. Παρακολουθήσαμε το βίντεο του 1993 που δημιουργήθηκε στο Λαογραφικό Σπίτι Σορωνής (ντοκιμαντέρ από την τηλεόραση Ίριδα) και μετά κατασκευάσαμε αυγούλες και κουλούρια.

Το ντοκιμαντέρ μπορείτε να το δείτε πατώντας εδώ.

 Φωτογραφίες:

View post on imgur.com

Συνάντηση Πολιτιστικών Συλλόγων στο Δημαρχείο Ρόδου

Την Πέμπτη 01 Φεβρουαρίου 2018  πραγματοποιήθηκε συνάντηση των Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου, μετά από πρόσκληση του Αντιδημάρχου Πολιτισμού κ. Τέρη Χατζηιωάννου και του Προέδρου του Δηοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού Ρόδου κ. Στέφανο Κυριαζή.

Με την ιδιότητα του Συλλόγου μας και ως μέλους του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου, πιστεύουμε πως τέτοιες συναντήσεις είναι ότι καλύτερο για την σύσφιξη σχέσεων, την αρτιότερη οργάνωση και την κοινή πορεία για την ανάδειξη του λαϊκού πολιτισμού του τόπου μας αλλά και του σύγχρονου πολιτισμού, της παιδείας, της κουλτούρας και της δια βίου μάθησης.

 

Βασιλόπιτα και "Τιμής ένεκεν" (14-01-2018)

 

Την Κυριακή 14 Ιανουαρίου ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Σορωνής Ρόδου «Το Αμπερνάλλι» έκοψε την Πρωτοχρονιάτικη πίτα στη στέγη του συλλόγου.  Δεκάδες μέλη και φίλοι μας βρέθηκαν εκεί, άτομα που συντροφεύουν το σύλλογο όλα αυτά τα χρόνια, παιδιά που συμμετέχουν στα τμήματά  του, γονείς και συγχωριανοί.

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ρόδου κ. Αγαπητός Πάλλας, η Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Ρόδου κ.Αικατερίνη Μπιλλιά, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Σορωνής κ. Αντώνης Σαββάκης, ο κ. Στέφανος Δημητράς ,ο κ. Ιωάννης Μαρίνος, καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών συλλόγων και φορέων τίμησαν επίσης με την παρουσία τους  το σύλλογο. Την πίτα ευλόγησαν ο αιδεσιμότατος ιερέας Σορωνής π. Παύλος Κικουλουέ και ο π. Μιχαήλ Κρητικού.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με την απονομή αναμνηστικών σε όλα τα μέλη των παρελθόντων Διοικητικών Συμβουλίων που διοίκησαν το σύλλογο από την ίδρυσή του το 1983 έως και σήμερα, τιμής ένεκεν για την προσφορά τους στην πορεία του συλλόγου. Μια ενέργεια που έφερε ξανά κοντά όλα τα μέλη, τους συγκίνησε, τους έδωσε την ευκαιρία ναθυμηθούν τα παλιά και να ανανεώσουν με αυτόν τον τρόπο τη δήλωση στήριξής τους προς το σύλλογο.

 

                           

Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις

Οι φετινές χριστουγεννιάτικες δράσεις, εμπλουτίστηκαν και πραγματοποιήθηκαν με τη συνεργασία όλων των φορέων και συλλόγων της Σορωνής, δημιουργώντας ένα μικρό χριστουγεννιάτικο χωριό στη πλατεία της Δημοτικής Κοινότητας και διάφορες δράσεις.

Στολισμός στη Στέγη του Συλλόγου (Δεκέμβριος 2017)

Όπως κάθε χρόνο, τα παιδιά των παιδικών ομάδων παραδοσιακών χορών στολίζουν στη Στέγη μας το χριστουγεννιάτικο δέντρο και άλλες γωνιές του κτιρίου.

 

Επισκέψεις στο Λαογραφικό Σπίτι Σορωνής (Δεκέμβριος 2017)

Όπως κάθε χρόνο, σχολεία και διάφορες ομάδες, επισκέπτονται το Λαογραφικό Σπίτι Σορωνής, ώστε να ζήσουν για λίγο, την καθημαρινότητα και το κλίμα ενός παραδοσιακού σπιτιού παλαιότερων δεκαετιών.


 

Φωτογραφίες από τη Γ΄τάξη του 3ου Δημοτικού Σχολείο Ρόδου,

από τη Β' Λυκείου του Μουσικού Σχολείου Ρόδου

και από ομάδα θρησκευτικού περιπάτου.

Ιούλιος 2017

          Ο Ρος Ντέιλι βρίσκεται στη Ρόδο για σειρά σεμιναρίων και συναυλιών και με την ευκαιρία της γνωριμίας μας μαζί του, επισκεφτήκαμε το Λαογραφικό Σπίτι Σορωνής, την Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017.

 

Άνοιξη 2017

         

 Καλωπισμός των λουλουδιών και της αυλής στη Στέγη του Συλλόγου μας.

Επίσκεψη στο Λαογραφικό Σπίτι Σορωνής Ρόδου

          Μαθητές και μαθήτριες του Γενικού Λυκείου Σορωνής, επισκέφτηκαν το Λαογραφικό Σπίτι Σορωνής μαζί με τον υπεύθυνο καθηγητή τους, στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος για τους παραδοσιακούς οικισμούς.

15.01.2017: Κοπή Βασιλόπιτας.

Με τις ευλογίες του πανοσιολογιότατου π. Νεκτάριου Πόκια και του αιδεσιμότατου π. Μιχαήλ Κρητικού, κόψαμε τη Βασιλόπιτα του Συλλόγου μας, την Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017. Πέρα από παρουσία πολλών Μελών του Συλλόγου και των ομάδων που λειτουργούμε, μας τίμησαν με την παρουσία τους ο υφυπουργός νησιωτικής πολιτικής κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, ο βουλευτής κ. Μάνος Κόνσολας, ο περιφερειακός σύμβουλος και πρόεδρος του ΚΕΚ «Γεννηματάς» κ. Δημήτριος Τσοπανάκης, ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Σορωνής κ. Αντώνιος Σαββάκης, ο πρώην δήμαρχος Καμείρου κ. Στέφανος Δημητράς και ο πρόεδρος του ΑΓΕΣ Κάμειρος 2009 κ. Σπυρίδων Ράμμος. Τηλεφωνικά μας ευχήθηκε ο αντιδήμαρχος Ρόδου κ. Διακοσταματίου Σάββας. Το Δ.Σ. του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Σορωνής Ρόδου «Το Αμπερνάλλι», ευχαριστούμε όλους από καρδιάς για την έμπρακτη στήριξη με την παρουσία τους, και συνεχίζουμε για την επόμενη δράση μας: το 18ο Καρναβάλι Σορωνής.   Δείτε εδώ κάποιες φωτογραφίες:

Κοινές δράσεις το Δεκέμβρη 2016

          Ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Σορωνής Ρόδου «Το Αμπερνάλλι», φιλοξένησε στη Στέγη του τις παρακάτω εκδηλώσεις σε συνεργασία- συνδιοργάνωση με:
-Τον ΑΕΣ Ευκλής Σορωνής, το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου, στις 17:00: Ενημέρωση- συζήτηση για τη διατροφή μικρών και μεγάλων αθλητών και για την αξία του αθλητισμού στη ζωή μας και στην ζωή των παιδιών μας. Εμψυχώτριες- ομιλήτριες θα είναι οι κ. Μιχαλάκη Σπυριδούλα, διατροφολόγος και Χρυσούλα Ζερβού, ψυχολόγος.
-Το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Βρεφονηπιακού Σταθμού Σορωνής, την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου, στις 16:00. Μαζί μας ο Μάγος Gathan με τις γιγάντιες φούσκες του, εκπλήξεις, bazzar και κεράσματα. (Τα έσοδα της εκδήλωσης είναι εξολοκλήρου του Βρεφονηπιακού Σταθμού).

          Δείτε εδώ φωτογραφίες:

 

Παραδοσιακοί Λουκουμάδες, Νοέμβριος 2016

Το έθιμο του Αγίου Ανδρέα, του «Τρυποτηγανά» ή "Τρυποτηγανιτή", αναβιώσαμε όπως κάθε χρόνο, στη Στέγη του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Σορωνής Ρόδου «Το Αμπερνάλλι», την Τρίτη 29 Νοεμβρίου, παραμονή της εορτής του Αγίου. Με βάση το έθιμο, όποιες νοικοκυρές αμελούσαν να φτιάξουν λουκουμάδες τέτοια μέρα, ο Άγιος τις τρυπούσε το τηγάνι για να τις τιμωρήσει. Πρόκειται για ένα έθιμο «θερμαντικό» για το κρύο που αρχίζει, δεδομένο ότι ο Άγιος Ανδρέας είναι προάγγελος του χειμώνα που ακολουθεί, καθώς «αντρειεύει», δυναμώνει το κρύο.

Στη Σορωνή τα παλαιότερα χρόνια, παρέες γυρνούσαν το βράδυ ως «κάοι» (φαντάσματα), ανέβαιναν σε σκεπές σπιτιών και με ένα σχοινί κατέβαζαν από την καπνοδόχο ένα σιδερένιο μικρό δοχείο «προκαλώντας» τις νοικοκυρές να το γεμίσουν με λουκουμάδες. Σε άλλες περιπτώσεις το δοχείο κατέβαινε μπροστά στη πόρτα και κάποιος απ' την παρέα χτυπούσε για να ανοίξει η νοικοκυρά και εξαφανίζονταν. Δείτε εδώ το βίντεο που φτιάχτηκε στο Λαογραφικό Σπίτι Σορωνής, με τη συμμετοχή μελών των χορευτικών ομάδων του Συλλόγου μας: https://youtu.be/BeqzIWh1NLA.

Σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση: Όταν ο Ιησούς βρισκόταν σε περιοδεία με τους Μαθητές του διδάσκοντας και κηρύττοντας, βρέθηκε στο χωριό του Αποστόλου Ανδρέα. Ο Ανδρέας Τον προσκάλεσε στο σπίτι του μαζί με τους υπολοίπους. Φτάνοντας όμως εκεί, η γυναίκα του τον ενημερώνει ότι δεν υπάρχει τίποτε άλλο παρά νερό, αλεύρι, λάδι και μέλι. Ο Ανδρέας ανησυχεί, αλλά αμέσως σκεφτόμενος τι μπορεί να γίνει, πρότεινε στην γυναίκα του μαζί με όλα αυτά που υπάρχουν να φτιάξει τηγανίτες, για να φάνε ο Ιησούς και οι Μαθητές Του.

 

Παρουσίαση βιβλίου (26.05.2016)

          Μετά από πρόσκληση των Εκδόσεων Μάτι και του καταστήματος Public Ρόδου, συμμετείχαμε στη παρουσιαση του νεου βιβλιου της Ευανθίας Μάγνη "Κισμετ. Η Βασιλισσα φορουσε μασκα", την Πέμπτη 26 Μαϊου 2016.

29 Φεβρουαρίου 2016

          Τη Στέγη τουΠολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Σορωνής Ρόδου "Το Αμπερνάλλι" καθώς και το Λαογραφικό Σπίτι Σορωνής, επισκέφθηκαν μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου καθώς και συνεργάτες τους, για συνεργασία και ανταλλαγή απόψεων.

 

11 Ιανουαρίου 2016 - Κοπή Βασιλόπιτας

                 Την Κυριακή 10 Ιανουαρίου, με συμμετοχή Μελών και Φίλων του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Σορωνής Ρόδου «Το Αμπερνάλλι» καθώς και όσων συμμετέχουν στις ομάδες του Συλλόγου μας, κόψαμε τη Βασιλόπιτα, με τις ευλογίες του ιερέα της ενορίας μας π. Μιχαήλ Κρητικού.

                Με την παρουσία τους μας τίμησαν οι: βουλευτής κ. Σαντορινιός, περιφερειακός σύμβουλός κ. Τσοπανάκης, αντιδήμαρχος κ.  Πόκκιας, πρόεδρος της δημοτ. κοινότητας Σορωνής κ. Σαββάκης καθώς και τα μέλη κα. Ελένη Μπονιάτη-Κρητικού και κ. Σίμος Καρακόπουλος, τ. δήμαρχος Καμείρου κ. Δημητράς, π. πρόεδρος δημ. κοινότ. κ. Μαρίνος, καθώς και εκπρόσωποι από τους Συλλόγους της Σορωνής (Ευκλής, Κάμειρος 2009, Αντισφαίρισης Αγ. Σουλά, Περιβάλλοντος). Τους χαιρετισμούς και τις ευχές τους έστειλαν ακόμη οι: βουλευτής κ. Γάκης, πρόεδρος του ΔΟΠΑΡ κ. Αϊβάζης.

                Μετά την κοπή της βασιλόπιτας, την εκδήλωση έντυσε μουσικά με την κιθάρα του ο Πέτρος Σταματίου. Ευχαριστούμε από καρδιάς όλους και όλες όσους παρευρέθηκαν στη Στέγη του «Αμπερνάλλι» Σορωνής Ρόδου. Κυρίως τους ευχαριστούμε για τα καλά τους λόγια και τη «δύναμη» που αυτά αποπνέουν για τη συνέχιση του πολιτιστικού μας έργου. 

 

29.11.2015 - Παραδοσιακοί Λουκουμάδες

         Το έθιμο του Αγίου Αντρέα, του «Τρυποτηγανά» ή «Τρυποτηγανιτή, αναβιώσαμε στη Στέγη του Συλλόγου μας, την Κυριακή 29 Νοεμβρίου, παραμονή της εορτής του Αγίου. Ευχαριστούμε από καρδιάς όλες και όλους που βοήθησαν και πέρασαν μια βόλτα.

Σεπτέμβριος 2015 - Historia Magazine

           To γαλλικό περιοδικό Historia, αφιέρωσε ένα δισέλιδο στη Ρόδο, στο τεύχος του Σεπτεμβρίου- Οκτωβρίου 2015. Ερχόμενοι σε επαφή μαζί μας, ζήτησαν φωτογραφίες με παραδοσιακές φορεσιές του τόπου μας, ώστε να εντάξουν μία στο αφιέρωμά τους.

 

03.08.2015

          To Λαογραφικό Σπίτι Σορωνής επισκέφτηκαν ομάδες προσκόπων την Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015.

 

1η Γιορτή Λουλουδιών (Πρωτομαγιά 2015)

          Η «Επιτροπή Διαχείρισης Άλσους Αγίου Σουλά», που αποτελείται από τη Δημοτική Κοινότητα και τους Συλλόγους της Σορωνής, ευχαριστεί από καρδιάς, όλους τους φίλους και τις φίλες που βρέθηκαν στο Άλσος Αγίου Σουλά τη Πρωτομαγιά, στην 1η Γιορτή Λουλουδιών.

          Ήταν πραγματικά, μία υπέροχη ημέρα, με εκατοντάδες κόσμου. Λουλούδια και φυτά (που αποδείχθηκαν λίγα), παραδοσιακοί και σύγχρονοι χοροί από το Πολιτιστικό Σύλλογο Διμυλιάς- Ελεούσας «Το Φουντουκλί» και το Πολιτιστικό και Λαογραφικό Σύλλογο Σορωνής Ρόδου «Το Αμπερνάλλι», ευκαιρίες για ιππασία και βόλτα με άμαξα από το σύλλογο ιππασίας «Campo Chiaro», γνωριμία με το άθλημα τένις με τον Όμιλο Αντισφαίρισης «Αγιος Σουλάς», ήταν μερικές από τις δράσεις που υπήρχαν στο Άλσος Αγίου Σουλά, με το ομώνυμο Μοναστήρι να δεσπόζει στο χώρο και να υποδέχεται τους επισκέπτες.  

          Ευχαριστούμε θερμά τους επαγγελματίες-ιδιοκτήτες φυτώριων που στήριξαν την 1η Γιορτή Λουλουδιών, τους μουσικούς Νίκο Γιωργάκη (λύρα), Μανώλη Μπαλάσα (βιολί) και Ραφαήλ Μανούσο (λαούτο), τα μέσα ενημέρωσης που πρώθησαν την εκδήλωση, καθώς και τα μέλη, φίλους και εθελοντές των Συλλόγων μας, για την στήριξη και την έμπρακτη συμπαράσταση στον καθαρισμό και συντήρηση των χώρων του άλσους.

          Μπορείτε να δείτε ένα μικρό βίντεο εδώ.

Σορωνιάτικη Ποδηλατάδα

          Μιά όμορφη δράση, που ήδη γίνεται σε πολλές πόλεις όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης!Είπαμε την ιδέα σε νέα παιδιά και οργανώθηκε η δράση "Σορωνιάτικη Ποδηλατάδα". Η πρώτη έγινε τη Παρασκευή 20 Μαρτίου, ενώ η δεύτερη ορίστηκε για τη Παρασκευή 27 Μαρτίου, στις 17:00! Ξεκινώντας από τη Στέγη του Συλλόγου μας (προαύλιο Γυμνασίου Σορωνής) κάνουμε βόλτα προς τη παραλία και ως τη στροφή στο πλατανάκι, από τη πλατεία "Κόκκινου" ως το Λύκειο, δηλ. μια ποδηλατάδα στο χωριό μας! Να σημειώσουμε πως δεν διοργανώνεται από εμάς η κάποιον άλλο φορέα, αλλά από όλους εμάς, γι' αυτό και παρακαλούμε τα μικρά παιδιά να συνοδεύονται.

Χριστούγεννα 2014 - Φάτνη στο "Αμπερνάλλι" Σορωνής Ρόδου

          Ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Σορωνής Ρόδου "Το Αμπερνάλλι", με τη στήριξη και τη βοήθεια των Μελών, των Φίλων και των Νέων της Σορωνής, κατασκεύασε μία Φάτνη έξω από τη Στέγη του Συλλόγου. Η έναρξη - φωταγώγηση της Φάτνης πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου και από τότε λειτουργεί καθημερινά. Παράλληλα θα υπάρχουν διάφορες μικρές εκδηλώσεις από τις 26 Δεκεμβρίου έως και τις 11 Ιανουαρίου όπου θα κοπεί η Βασιλόπιτα του Συλλόγου μας. Όλοι οι παραπάνω, ευχαριστούμε θερμά το Τυπογραφείο του Νίκου Χατζηκαλημέρη για την βοήθειά του κατά την υλοποίηση της ιδέας μας.                                 

07 Δεκεμβρίου 2014 - Παρουσίαση βιβλίου του Μίλτου Πασχαλίδη

          Ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Σορωνής Ρόδου "Το Αμπερνάλλι", το Βιβλιοχαρτοπωλείο "Η Πηγή", το ηλεκτρονικό περιοδικό "Τρανζιστοράκι" φιλοξενήσαμε την Κυριακή 07 Δεκεμβρίου, την παρουσίαση του βιβλίου του τραγουδοποιού Μίλτου Πασχαλίδη “Αγύριστο κεφάλι”! Την παρουσίαση έκανε η φιλόλογος κα. Ελίτα Φώκιαλη, η οποία μας ταξίδεψε στις σελίδες του βιβλίου και σε άγνωστες στιγμές της ζωής του ποιητή Άλκη Αλκαίου. Ο Μίλτος, συγκινήθηκε και συγκίνησε μιλώντας για στιγμές και “μυστικά” που αφορούν αγαπημένα μας τραγούδια.(Δείτε και στο "Μusic & Theater").Την εκδήλωση στήριξαν: Κουτούκι «Μεσοστράτι», Μουσικό Σχολείο Ροδου  και «Ροδίων Παιδεία».

19 Oκτωβρίο 2014 - Άγιος Λουκάς

            Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Ρόδου (ΔΟΠΑΡ) παρουσίασε μία σειρά κλασσικών έργων με αρχιμουσικό τον μαέστρο κ. Δημήτριο Χαλκιά, την Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014, στον Ιερό Ναό Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά Σορωνής Ρόδου.

 

23 Ιουνίου 2014

          Λαογραφικό Σπίτι Σορωνής. Παραμονή του Άη Γιάννη του Κλήδονα (Καλαφουνιάρη). Οι χορευτικές ομάδες χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς και πολλές Σορωνιάτισσες έφτιαξαν παραδοσιακά εδέσματα για να κεραστούν οι επισκέπτες.

21 Ιουνίου 2014

Παρουσίαση του βιβλίου Ογκρέσα* του ηθοποιού και συγγραφέα Κώστα Κρομμύδα. H τιμή για εμάς και τη Σορωνή της Ρόδου είναι ιδιαίτερη, αφού στις σελίδες του βιβλίου το χωριό μας αναφέρεται αρκετές φορές!

 

20 Μαίου 2014

          Όπως κάθε χρόν, έτσι και φέτος, μετά και από την πρόσκληση της Εκκλησιαστικής επιτροπής της Ενορίας Σορωνής, κάναμε το παραδοσιακό γλέντι στο ναίδριο του Αγίου Γεωργίου - Κωνσταντίνου και Ελένης, παραμονή της εορτής των Αγίων.

 

23 Απριλίου 2014

  Έκθεση φωτογραφιας της Α' Λυκειου Σορωνης Ρόδου, στο πλαισιο του πολιτιστικού προγράμματος "Φυση και Ποιηση".

15 Απριλίου 2014

          Το Λαογραφικό Σπίτι Σορωνής και το "Αμπερνάλλι" φιλοξένησε πλάνα των γυρισμάτων του φιλμ για τη Δωδεκα-νησιακή Γαστρονομία.

12 Απριλίου 2014, παρουσίαση βιβλίου

          Παρουσίαση του βιβλίου "Ομερτά, η αδελφότητα των γκρίζων κροτάφων" της Αναστασίας Κορινθίου.

Σάββατο του Λαζάρου, 12 Απριλλίου 2014

          Οπως συνηθιζεται παιδια του Δημοτικου Σχολειου Σορωνης λενε τα καλαντα του Λαζαρου.

25η Μαρτίου 2014

Μάρτιος 2014: Συναντήσεις - συζητήσεις για τις πρώτες βοήθειες

         Τρεις τρίωρες συναντήσεις- συζητήσεις για τις πρώτες βοήθειες πραγματοποήθηκαν στη Στέγη "Αμπερνάλλι", μετά από πρόταση και ανιδιοτελή προσφορά του κ. Στέφανου. Οι συναντήσεις αυτές έδωσαν πολλές απαντήσεις σε ερωτήματα και σίγουρα μας βοήθησαν να γίνουμε καλύτεροι πολίτες.

15 Δεκεμβρίου 2013

          Ομάδα του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού  επισκέπτηκε το Λαογραφικό Σπίτι Σορωνής:

14 Δεκεμβρίου 2013

          Το απόγευμα του Σαββάτου 14 Δεκεμβρίου 2013, σε συνεργασία με το Βιβλιοχαρτοπωλείου "Η Πηγή", δημιουργήσαμε κατασκευές με γύψινες φιγούλες 4Μ τις οποίες τα παιδια τις χρωμάτισαν:

07 & 08 Δεκεμβρίου 2013: Παρουσιάσεις βιβλίων

          Δύο νέα βιβλία παρουσιάσαμε στη Στέγη του Συλλόγου μας, το Σαββατοκύριακο 07-08 Δεκεμβρίου 2013:

"Έρωτες στα Δωδεκάνησα 2013", σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Βερέττα: Μία συλλογή ερωτικών διηγημάτων που διαδραματίζονται στα Δωδεκάνησα. Για το βιβλίο μίλησαν οι συγγραφείς: Μαρία Αναστασοπούλου, Μελίνα Γκρανζάν, Ευτυχία Ζαχαροπούλου, Δημήτρης Λαδικός, Άννα Μιχαηλίδου, Μαίρη Μιχελή, Ειρήνη Ντέλλα και Γιάννης Πεταυράκης ενώ συντόνισε τη συζήτηση ο εκδότης Μάριος Βερέτας.

"Ζωή σαν λευκή νύχτα", σε συνεργασία με το Βιβλιοχαρτοπωλείο "Η Πηγή". Το βιβλίο προλόγισαν οι κυρίες: Αναστασία Κορινθίου, Δέσποινα Χατζησάββα και Λία Δημητρά, αποσπάσματα διάβασε η κ. Μιράντα Τομάζου ενώ στη συνέχεια μίλησε η συγγραφές Χριστίνα Σαββάκη Γκρανζάν.

Δείτε μερικές φωτογραφίες: http://s263.photobucket.com/user/ampernalli/slideshow/Dekembrios%202013

18- 23 Νοεμβρίου 2013: Θέατρο Σκιών "Θησέας και Μινώταυρος"

          Σε συνεργασία με τον ΔΟΠΑΡ και διάφορους φορείς και με την ευγενική χορηγία φιλοξενίας του Καφενέ Κούκου, δώθηκαν παραστάσεις θεάτρου σκιών με τίτλο "Θησέας και Μινώταυρος" από τον Καραγκιοζοπαίχτη Νίκο Μπλαζάκη.

 

28 Οκτωβρίου 2013

          Παρουσίαση του βιβλίουτου ηθοποιού και συγγραφέα Κώστα Κρομμύδα "Η ζωή που έλειπε", στη Στέγη του Συλλόγου μας. Το βιβλίο προλόγισαν οι: Δέσποινα Χατζησάββα, Νικολέτα Χατζηγεωργίου και Χρήστος Θεολόγος.

          Δείτε εδώ το βίντεο από την παρουσίαση

15 Σεπτεμβρίου 2013

 

           Με τη βοήθεια της Δημοτικής Κοινότητας Σορωνής και του Φυτώριου Δήμου Ρόδου, του Γιάννη Χατζηκυριαζή και του Νίκου Γιωργάκη, δημιουργήσαμε και φυτέψαμε λουλούδια στο μπροστινό μέρος της Στέγης μας.

10 Αυγούστου 2013 - Κουκλοθέατρο

          "Ο φαντασμένος άρχοντας και τα χρυσά καρυδότσουφλα". Μια παραγωγή της Poeessa, με τη στήριξη του ΔΟΠΑΡ, στη Στέγη του Συλλόγου:

 

Έκθεση Φωτογραφίας με την Ομάδα Φωτογραφίας (Ιούνιος 2013)

          Τα μέλη της Ομάδας Φωτογραφίας του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Σορωνής Ρόδου "Το Αμπερνάλλι", έκθεσαν τα έργα τους στη Στέγη του Συλλόγου, με τη στήριξη της φωτογράφου κ. Νίκης Σπάρταλη.

26 Μαϊου 2013 (εορτασμός της επετείου της Μάχης της Κρήτης)

         Ο Εορτασμός της Μάχης της Κρήτης από την Αδελφότητα Κρητών Ρόδου "Ο Ψηλορείτης" έγινε φέτος στη Σορωνή της Ρόδου. Συμμετείχε η χορευτική ομάδα ενηλίκων του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Σορωνής Ρόδου "Το Αμπερνάλλι". Την διοργάνωση ανέλαβε η Εκκλησιαστική Επιτροπή Σορωνής. Στον Ιερό Ναο Ευαγγελιστού Λουκά, χοροστάτησε ο Μητροπολίτης κ. Κύριλλος.

20 Απριλίου 2013

          Η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Δημοτικής Ενότητας Ρόδου με μαέστρο της τον κ. Θέμο Μέξη, παρουσίασε μία σειρά κλασσικών μουσικών έργων στα πλαίσια συναυλίων σε ιερούς ναούς της Ρόδου, με αφορμή τις ημέρες του Πάσχα που έρχονται. Ο Ιερός Ναός Ευαγγελιστού Λουκά Σορωνής, γέμισε με πανέμορφες μελωδίες, φτάνοντας σε εξύψωση συναισθημάτων και κάθαρση ψυχής!

Δείτε εδώ ένα μικρό απόσπασμα από το πρώτο μέρος της συναυλίας.

Σαββατοκύριακο 30-31 Μαρτίου 2013

          Δύο ξεχωριστές εκδηλώσεις έγιναν στη Στέγη του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Σορωνής Ρόδου "Το Αμπερνάλλι", το Σαββατοκύριακο 30-31 Μαρτίου 2013:

         1) Την Κυριακή 31 Μαρτίου οι Εκδόσεις  «Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης Πυξίδα της Πόλης» σε συνεργασία με το Σύλλογο μας και τη Θεοδοσία Δασκαλάκη παρουσίασαν το βιβλίο της:

Αλ. Παπαδιαμάντης, «Χαλασοχώρηδες»  και άλλες  «δύο αιώνων πριν» σύγχρονες  πολιτικές ιστορίες.

          Η καθαρεύουσά του, φωνή λαού που έφτανε εκεί όπου έπρεπε να φτάσει. Χριστιανός Ορθόδοξος μα και ειδωλολάτρης μαγεύεται από το νάι του Δερβίση, κάνει το σταυρό του μπροστά στην Ακρόπολη, πιστεύει σε μαντζούνια, μάγισσες και στοιχειά. Η εκκλησία του χωρούσε κάθε άνθρωπο όμως δεν έδωσε συγχωροχάρτι στους ανάξιους λειτουργούς της. Αντιευρωπαϊστής; Βυζαντινός; Κάτι περισσότερο. Έλληνας  Αντιρατσιστής. Συντάκτης του πρώτου καταστατικού θεσσαλικού αγροτικού συλλόγου. Η πολιτική του, ανάθεμα στην κομματικοκρατία και στην ηθική της. Κοσμολαϊτης και όχι κοσμοκαλόγερος. Πορεύτηκε μόνος ανάμεσα στους λαϊκούς ανθρώπους. Έζησε ελεύθερος από τα « πρέπει» του δημοσιογράφου, του συγγραφέα. Μακριά από ανιαρούς κύκλους που υπόσχονται κοινωνική αναρρίχηση. Έχτισε, με μελάνι, το σπίτι του Έλληνα νησιώτη. Έβαλε τη φύση αδιάψευστο μάρτυρα της ανθρώπινης ιστορίας. Προκλητικός στην απλότητά του. Τόσο απλός που πάντα θα ανακαλύπτουμε το ατελεύτητο της γραφής του.

         Ομιλητές: Όλγα Κομιζόγλου, φιλόλογος, Κώστας Κυπριώτης, Φιλόλογος, Νίκος Τσιρέβελος, Θεολόγος, Γιάννης Μαρίνος, Δικηγόρος, Δημήτρης Γάκης, Βουλευτής. Τη συζήτηση συντονίζει ο δημοσιογράφος Μιχάλης Μαστής.

           2)  Διακρατική Έκθεση Ζωγραφικής «Τα παιδιά-προστάτες της γης»: Τα παιδιά του ολοήμερου τμήματος του νηπιαγωγείου Σορωνής Ρόδου διοργανώνουν την έκθεση στα πλαίσια της συμμετοχής τους στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα eTwinning, που έχει αναλάβει το Νηπιαγωγείο. Μία από τις δράσεις του προγράμματος είναι, οι μαθητές των νηπιαγωγείων όλων των χωρών που συμμετέχουν, να ζωγραφίσουν και να κατασκευάσουν αφίσες με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κόσμου μα και των ίδιων απέναντι στα οικολογικά προβλήματα της γης. Οι αφίσες-ζωγραφιές των παιδιών από τα Νηπιαγωγεία Γερμανίας, Λιθουανίας, Πολωνίας, Ηνωμένο Βασίλειο, Βουλγαρίας και Ελλάδας, θα ταξιδέψουν και θα συγκεντρωθούν σε κάθε χώρα ξεχωριστά και έπειτα θα εκτεθούν για το κοινό.

01.02.2013

          H E' Τ'αξη του Δημοτικού Σχολείου Σορωνής, επισκέπτηκε το Λαογραφικό Σπίτι Σορωνής. (Το Λαογραφικό Σπίτι ανοίγει τις πόρτες του σε όποιο σχολείο θέλει να το επισκεπτεί αρκεί να επικοινωνήσετε στο mail: [email protected] ή στο τηλέφωνο 2241041170 κάθε Δευτέρα 18:00-19:30).

 

13.01.2013

          Στις 13 Ιανουαρίου 2013, φιλοξενήσαμε στη Στέγη του Συλλόγου, την Χρυσή Ολυμπιονίκη Βούλα Πατουλίδου, καλεσμένη του "ΑΓΕΣ Κάμειρος 2009", στα πλαίσια της 2ης Χειμερινής Συνάντησης Κλασικού Αθλητισμού. Παρόντες ήταν ακόμη οι Αθλητές Νικόλ Κυριακοπούλου, Γιάννης Πρώτος και Σάββας Διακονικόλας. Οι νέοι αθλητές και αθλήτριες του ΑΓΕΣ Κάμειρος 2009, είχαν μία υπέροχη συζήτηση με την Ολυμπιονίκη και με τους υπόλοιπους προσκεκλημένους. Στη συνέχεια, η Βούλα Πατουλίδου επισκέφτηκε το Λαογραφικό Σπίτι Σορωνής.

          Το βράδυ της ίδιας ημέρας, ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Σορωνής Ρόδου "Το Αμπερνάλλι" έκοψε τη Βασιλόπιτα του, παρουσία Μελών και Φίλων και με τις ευλογίες του Ιερέα μας, πατήρ Μιχαήλ Κρητικού.

 

5ο Κυνήγι Θησαυρού "Τα Ξωτικά-Βοηθοί του Άγιου Βασίλη και οι Καλικάντζαροι"

          Στις 04 Ιανουαρίου 2013 (λόγω κακοκαιρίας στις 30 Δεκεμβρίου που ήταν προγραμματισμένο) έγινε το 5ο Κυνήγι Θησαυρού. Ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας όσους βοήθησαν και όσους έλαβαν μέρος.

Δείτε μερικές φωτογραφίες:

Δεκέμβριος 2012

1. Στα πλαίσια των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων, η Χορωδία της Ενορίας Σορωνής, τραγούδησε στη Στέγη του Συλλόγου μας, παραδοσιακά κάλαντα και θρησκευτικούς ύμνους.

 

2. Το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, παραδόθηκαν σε κούτες τα τρόφιμα, καθώς και βαρέλια με ελαιόλαδο που συγκεντρώθηκαν από τους συμπολίτες μας, μετά το κάλεσμα των Φορέων της Σορωνής Ρόδου (Εκκλησιαστικής Επιτροπής Ιερού Ναού Ευαγγελιστού Λουκά, της Δημοτικής Κοινότητας, του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου «Το Αμπερνάλλι», του Συλλόγου Περιβάλλοντος, του ΑΕΣ Ευκλής και του ΑΓΕΣ Κάμειρος 2009).

Πέρα από τις ευχαριστίες μας προς τους συμπολίτες μας για την αλληλεγγύη που δείχνουν για ακόμα μία φορά, ευχόμαστε από καρδιάς να μη χρειαστεί και στις επόμενες γιορτές να συγκεντρωθούν τρόφιμα και όλη αυτή η τρομερή κοινωνική κατάπτωση που ζούμε να είναι παρελθόν.

 

30.11.2012

          Στηρίζοντας τις δράσεις του Γυμνασίου Σορωνής Ρόδου, συνεργαστήκαμε με τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού και Αθλητισμού Ρόδου και τη Χωρική Αντιδημαρχεία Καμείρου και υλοποιήθηκε ένα παιδαγωγικό μουσικό πρόγραμμα τη Παρασκευή 30 Νοεμβρίου στο Γυμνάσιο Σορωνής: Η Φιλαρμονική Ορχήστρα Ρόδου, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου κ. Θ. Μέξη, παρουσίασε ένα πρόγραμμα 30 λεπτών, κυκλικά στους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου, του Γυμνασίου και του Γενικού Λυκείου Σορωνής. Παρουσιάστηκαν ξεχωριστά τα μουσικά όργανα και διάφορα μουσικά έργα.

Δείτε βίντεο απόσπασμα εδώ

29.11.2012

          Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος στη Στέγη του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Σορωνής Ρόδου "Το Αμπερνάλλι", ψήσαμε τους παραδοσιακούς λουκουμάδες. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους μας βοήθησαν.

 

13.10.2012

        Φιλοξενήσαμε στη Στέγη του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Σορωνής Ρόδου "Το Αμπερνάλλι", τον ΑΓΕΣ Κάμειρος 2009 και την δρ. Ειρήνη Μπαμπαρούτση,σε μία ομιλία για την σημασία της διατροφής και της ενυδάτωσης.

26.07.2012

          Επίσκεψη στο Λαογραφικό Σπίτι Σορωνής πραγματοποίησαν ελληνοαμερικάνοι φοιτητές:

18.04.2012

          Κυνήγι θησαυρού- Αυγών πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Απριλίου 2012. Δύο παιχνίδια, ένα για παιδιά δημοτικού και ένα για μεγαλύτερους έγιναν στις 18 Απριλίου. Η κάθε ομάδα έπρεπε να μαζέψει ακολουθώντας γρίφους συνολικά 10 αυγά ίδιου χρώματος και να επιστρέψει στη Στέγη του Συλλόγου πρώτη για να νικήσει... Ευχαριστούμε πολύ τα Μέλη και τους Φίλους του Συλλόγου που ετοίμασαν το παιχνίδι, ευχαριστούμε όλους (και ήταν πάρα πολλοί) όσους συμμετείχαν!

Δείτε φωτογραφίες εδώ:

 

08.03.2012

           Παγκόσμια ημέρα γυναίκας την Πέμπτη 08 Μαρτίου στις 20:00 στη Στέγη του Συλλόγου.  Η θεματική της εκδήλωσης αυτής ήταν οι Γυναίκες-ποιήτριες του 20ου αιώνα. Μια αναφορά στη ζωή και το έργο τους με ενδιάμεσες μουσικές στάσεις από τους ήχους ενός πιάνου και γυναικείων φωνών. Από τις φιλολόγους Δημητρά Αποστολία και Τομάζου Μιράντα παρουσιάστηκαν τα πορτρέτα των ποιητριών Βακαλό, Δημουλά, Πολυδούρη και Atwood. Στη συνέχεια, ο πιανίστας Μάνδηλας Βαγγέλης με τις Μάστορα Ματίνα και Παππούλη Διονυσία μας ταξίδεψαν σε πανέμορφα μουσικά μονοπάτια.

17.01.2012

         Σε συνεργασία με τον ΑΓΕΣ ΚΑΜΕΙΡΟΣ 2009, τους νέους αθλητές του και τον αθλητή Σάββα Διακονικόλα, φιλοξενήσαμε τη παγκόσμια πρωταθλήτρια στο άλμα επί κοντώ Νικόλ Κυριακοπούλου, την Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012.

 

20.12.2011

          Οι φορείς της Σορωνής: Σύλλογος Περιβάλλοντος, Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος "Το Αμπερνάλλι", ΑΕΣ Ευκλής, ΑΓΕΣ Κάμειρος 2009, Δημοτική Κοινότητα Σορωνής, παρέδωσαν στον περιφεριάρχη κ. Γιάννη Μαχαιρίδη και την υπεύθυνη περιφ. σύμβουλο κ. Μουτάφη 1,3 τόνους (1300 κιλα!) τρόφιμα που συγκεντρώθηκαν στη Σορωνή τις προηγούμενες 2 εβδομάδες, παρουσία της αντιπεριφ. κ. Διακοσταυριανού-Σώζου και του προέδρου της Κοινότητας κ. Μαρίνου. Στη συνέχεια, τα πακέτα με τα τρόφιμα παραδώθηκαν στο χώρο του Κοινωνικού Παντοπωλείου Ρόδου.

15.10.2011

          "Ένα ζευγάρι αποφάσισε να παντρευτεί ακολουθώντας τα παραδοσιακά έθιμα του γάμου. Ψάχνοντας να τα βρεί, ανακάλυψε παλιές χειρόγραφες σημειώσεις ενός γέρου Σορωνιάτη οι οποίες ήταν μπερδεμένες... και άλλες, κατεστραμένες... Έτσι ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου (ΚΥΝΗΓΙ ΘΗΣΑΥΡΟΥ) για να ανακαλύψουν τη σωστή σειρά των εθίμων και το στοιχείο που τους έλειπε για να γίνει ο γάμος".

             Δείτε βίντεο απόσπασμα εδώ

05.09.2011

          Μετά από παραίνεση του Αντιδημάρχου Πολιτισμού- Αθλητισμού κ. Σάββα Διακοσταματίου και του Χωρικού Αντιδημάρχου κ. Αγαπητού Πάλλα καθώς και την εκδοχή ματαίωσης των προγραμμάτων κολύμβησης, ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Σορωνής Ρόδου "Το Αμπερνάλλι" οργάνωσε τα μαθήματα αυτά τους καλοκαιρινούς μήνες. Στις 05 Σεπτεμβρίου 2011, έγινε μία μικρή γιορτή και δώθηκαν αναμνηστικά διπλώματα.

 

04.09.2011

          Με συνεργασία-πρόταση του Βιβλιοχαρτοπωλείου "Η Πηγή"και του συγγραφέα-ψυχολόγου Δρ. Νίκου Παπαδόπουλου παρουσιάστηκε το βιβλίο "Τι κάνω όταν το παιδί..." και ακολούθησε συζήτηση με τον συγγραφέα στη Στέγη του Συλλόγου.

24.08.2011

          Σε συνεργασία με το θέατρο κούκλας "Κοκου-Μουκλό" έγινε εργαστήρι κούκλας για κουκλοθέατρο στη Στέγη του Συλλόγου.

Άλσος Αγίου Σουλά 2011

          Στα πλαίσια των πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων στο άλσος Αγίου  Σουλά, 21-31 Ιουλίου, η Φωτογραφική Ομάδα του Συλλόγου, διοργάνωσε έκθεση φωτογραφίας στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής:

 

    - Στις 25 Ιουλίου έγινε κυνήγι θησαυρού, παιδικά παιχνίδια και παράσταση από την ομάδα δρόμου "Τσίρκο Μπάχαλο":

25.06.2011

         Η Φωτογραφική Ομάδα παρουσίασε την πρώτη της Έκθεση Φωτογραφίας στη Στέγη του Συλλόγου.Η Έκθεση κράτησε από τις 25 έως τις 28 Ιουνίου.

 

13.03.2011

          Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Σορωνής Ρόδου "Το Αμπερνάλλι" διοργάνωσε την Κυριακή 13 Μαρτίου στη Στέγη του στις 19:30, μία εκδήλωση που περιελάμβανε:
- ομιλία με θέμα: «Γένους θηλυκού: ένα ταξίδι στη γυναικεία ψυχή σε τρεις πράξεις», Χριστίνα Σαββάκη Γκρανζάν (ψυχολόγος).
- μουσικό ταξίδι σε γυναικεία τραγούδια με τις Μάστορα Ματίνα, Παππούλη Διονυσία στο τραγούδι και τον Μάνδηλα Βαγγέλη στο πιάνο.
- ηλεκτρονικά πορτρέτα γυναικών από τη Φωτογραφική Ομάδα του Συλλόγου.

 

09.01.2011

         Την Κυριακή 09 Ιανουαρίου 2011, έγινε η κοπή της Βασιλόπιτας του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Σορωνής Ρόδου "Το Αμπερνάλλι" και ακολούθησε η ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών του Συλλόγου.

 

Χριστούγεννα - Πρωτοχρονιά 2010-2011

          Στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Σορωνής Ρόδου "Το Αμπερνάλλι" κατά τη περίοδο των Χριστουγέννων, διοργανώσαμε διάφορες εκδηλώσεις στη Στέγη του Συλλόγου και στο Λαογραφικό Σπίτι Σορωνής. (κάποιες φωτογραφίες είναι στα "Dance Groups", "Music & Theater").

 

 

29.11.2010

          Όπως προστάζει το έθιμο, φτιάξαμε τους παραδοσιακούς λουκουμάδες την παραμονή της εορτής του Αγίου Ανδρέα, στη Στέγη του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Σορωνής Ρόδου "Το Αμπερνάλλι".

09.10.2010

          Σε συνεργασία με το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο, το οποίο διοργάνωσε το διεθνές συνέδριο "Rhodes Model Regional Co-operation" , φιλοξενήσαμε στο Άλσος του Αγίου Σουλά τους συνέδρους. Η Χορευτική Ομάδα Ενηλίκων παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς και στη συνέχεια επισκεπτήκαμε το Λαογραφικό Σπίτι και το ναό του Ευαγγελιστή Λουκά Σορωνής.

11.07.2010

          Στο Λαογραφικό Σπίτι Σορωνής, βρεθήκαμε μέλη και φίλοι του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Σορωνής Ρόδου "Το Αμπερνάλλι" και φτάξαμε τα μελεκούνια, το παραδοσιακό γλυκό της Ρόδου για την παρουσίαση της Χορευτικής Ομάδας Ενηλίκων, που θα παρουσιάσει έθιμα και δρώμενα του παραδοσιακού γάμου.

 

06.07.2010

          Σε συνεργασία με την Εταιρεία Ανάπτυξης Ψυχικής Υγείας "Πανάκεια",έγινε μία συζήτηση στη Στέγη του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Σορωνής Ρόδου "Το Αμπερνάλλι" με θέμα: Μνήμη: λειτουργία και διαταραχές".

08.04.2010

          Πολύ όμορφες στιγμές γέμισε το απογεύμα της Λαμπρής Πέμπτης, με τη συνεύρεση πολλών στη Στέγη του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Σορωνής Ρόδου «Το Αμπερνάλλι» που έπαιξαν επιτραπέζια παιχνίδια.

          Η Στέγη του Συλλόγου για μία ακόμη φορά γέμισε κόσμο, με νέες και νέους (μαθητές, φοιτητές) αλλά και μεγαλύτερους, που μαζί τους έφεραν επιτραπέζια παιχνίδια, κιθάρες και όλοι γίναμε μια μεγάλη παρέα. Ειδικά τις γιορτινές τούτες ημέρες, η Στέγη του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Σορωνής Ρόδου «Το Αμπερνάλλι»,   ήταν καθημερινά ανοιχτή, γεγονός που είναι σημαντικό για εμάς, αφού οι δράσεις, οι εκδηλώσεις και οι παρουσίες μας αφορούν όλους τους πολίτες.

21.03.2010

            Μεγάλη ήταν η προσέλευση του κοινού σε ακόμα μία εκδήλωση που πραγματοποίησε ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Σορωνής Ρόδου «Το Αμπερνάλλι», με αφορμή αυτήν τη φορά τη Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.

            Την Κυριακή 21 Μαρτίου 2010, οι Μελίνα Γκρανζάν, Γιώργος Δημητράς, Μαρία Μπονιάτη, Παρασκευή Νικολίτση και Γιάννης Τομάζος,  μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου και του Λυκείου Σορωνής, μετά από συνεργασία με τις καθηγήτριες κες Αυγουστή Δέσποινα, Μερτύρη Θωμαϊς, Ντάτσιου Λίτσα και τη δασκάλα κα. Μπονιάτη Μιράντα, απήγγειλαν και ανέλυσαν ποιήματα ελλήνων ποιητών.

            Στη συνέχεια οι: Νίκη Γεωργιάδη, Μιράντα Μπάτη, Άκης Σταθάτος και Δημήτρης Σταυριάς, απόδωσαν μουσικά τα μελοποιημένα ποιήματα, με δύο κιθάρες και δύο μαντολίνα.

            Ταυτόχρονα υπήρχαν προβολές των κειμένων και αποσπασμάτων βίντεο.

            Δείτε βίντεο αποσπάσματα από την εκδήλωση εδώ

 

07.03.2010

          O Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Σορωνής Ρόδου «Το Αμπερνάλλι», στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, διοργάνωσε εκδήλωση την Κυριακή 07 Μαρτίου 2010, στις 19:00, στη στέγη του Συλλόγου. Προσφέρθηκε από ένα τριαντάφυλλο στις κυρίες που παρευρέθηκαν και στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση.  

          Εισηγήτριες ήταν οι κυρίες:

  •      Διακοσταυριανού – Σώζου Δέσποινα, Αντινομάρχης Δωδεκανήσου, Καθηγήτρια: «Γυναίκα. Χθες, Σήμερα, Αύριο»

  •      Δημητρά Δ. Σμαράγδα, Ψυχολόγος, Οικογενειακή Σύμβουλος: «Ψυχολογία και Γυναίκα σήμερα»

  •      Χριστοφοράκη – Αναστασιάδη Μαριέττα, Ιατρός Ενδοκρινολόγος, Διαβητολόγος: «Μετεμμηνοπαυσιακή Οστεοπόρωση»
         Στη συζήτηση συμμετείχε ακόμη, ο Δήμαρχος Καμείρου κ. Κρητικός Δημήτριος.
 
 

29.12.2009

          Τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2009,πραγματόποιήθηκε σε συνεργασία με τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού και Άθλησης (ΔΟΠΑ) δήμου Καμείρου γιορτή για τα μικρά παιδιά της Σορωνής. 

   

20.12.2oo9 - Εγκαίνια του νέου μας χώρου

δείτε ένα μικρό απόσπασμα:

 

 

 

29.11.2009

Αναβίωση του εθίμου ψησίματος των λουκουμάδων (παραμονή του Αγίου Ανδρέα). Να σημειώσουμε πως ήταν η πρώτη εκδήλωση στο Νέο Σπίτι του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Σορωνής Ρόδου "Το Αμπερνάλλι"

 

 

02.08.2009

Με αφορμή τη παρουσίαση εθίμων του γάμου, στα Χανιά της Κρήτης, μέλη και φίλοι του Πολιτιστικού   και   Λαογραφικού   Συλλόγου   Σορωνής    "Το Αμπερνάλλι",    φτιάξαμε  τα παραδοσιακά μελεκούνια.

 

δείτε ένα μικρό απόσπασμα:

28.04.2009

Ο Πολιτιστικός & Λαογραφικός Σύλλογος Σορωνής "Το Αμπερνάλλι" συμμετείχε με το χορευτικό τμήμα των Ενηλίκων στην εκπομπή "γυρίσματα" της τηλεόρασης του ΣΚΑΙ, παρουσιάζοντας παραδοσιακούς χορούς.

(Στο παραπάνω βίντεο, δυστυχώς, δεν γίνετετε αναφορά στον Σύλλογο μας)

Δείτε φωτογραφίες από την στιγμή των "Γυρισμάτων"
(Οι φωτογραφίες είναι της Αντιγόνης Παφίλης από τον "ΣΚΑΙ")

29.11.2008

Αναβίωση του Εθιμου του ψησίματος των Λουκουμάδων (παραμονή του Ανδρέα)

16.11.2008

Εκδήλωση με αφορμή την επέτειο της 17 Νοέμβρη, σε συνεργασία με την βιβλιοθήκη του Δήμου Καμείρου.

 

19.10.2008

Ο Πολιτιστικός & Λαογραφικός Σύλλογος Σορωνής "Το Αμπερνάλλι" βράβευσε τον Παρολυμπιονίκη Ιωάννη Πρώτο.
Οι παρακάτω φωτογραφίες είναι από το φωτογραφείο "EVA"

11.08.2008

Ο Πολιτιστικός & Λαογραφικός Σύλλογος Σορωνής "Το Αμπερνάλλι", την Δευτέρα 11 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ, διοργάνωσε μια βραδιά Ελληνικού Κινηματογράφου στον αύλειο χώρο του Γυμνασίου Σορωνής. Προβλήθηκε η ταινία  "Της Κακομοιρας" (Ο Μπακαλόγατος).

 

Πραγματοποιήθηκαν άλλες 2 προβολές με ταινίες από τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο στις 25/8  &  8/9 στον αύλειο χώρο του Δημαρχείου Καμείρου.

02.03.2008, Διμυλιά (Καμουζέλες 2008)

Ο Πολιτιστικός & Λαογραφικός Σύλλογος Σορωνής "Το Αμπερνάλλι" συμμετείχε στην εκδήλωση "Καμουζέλες 2008" που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Διμυλιάς-Ελεούσας "Το Φουντουκλί" την Κυριακή 2 Μαρτίου στην πλατεία της Διμυλιάς.

23.06.2006, Αη Γιάννη Κλήδονα (Καλαφουνιάρη)

Ο Πολιτιστικός & Λαογραφικός Σύλλογος Σορωνής, κάθε χρόνο, παραμονή του Αη Γιάννη του Κλήδονα (23 Ιουνίου), αναβιώνει το έθιμο της Καλαφούνας στο αύλιο χώρο του Λαογραφικού σπιτιού της Σορωνής. Προσφέρονται παραδοσιακά γλυκά και μεζέδες. Το παιδικό τμήμα του χορευτικού παρουσιάζει παραδοσιακούς χορούς.

Το 2006 πραγματοποιήθηκε και έκθεση ασπρόμαυρων φωτογραφιών.
   

...δείτε δημοσίευση από την Ροδιακή (2003):

Ανθεστήρια 2002

Το 2002 ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σορωνής συμμετείχε για 3η συνεχή χρονιά στα Ανθεστήρια που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Ροδίων.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σορωνής άνοιξε την παρελαση με το άρμα "Δούρειος Ίππος" (Α' βραβειοα 2001) και συμμετείχε με το πεζοπόρο τμήμα "Καλοκαίρι στο χωριό".
(Οι φωτογραφίες είναι από το αρχείο του φωτογράφου Αντώνη Πάχου) 

Ανθεστήρια 2001

Το 2001 ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σορωνής συμμετείχε στα Ανθεστήρια που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Ροδίων και απέσπασε για 2η φορά συνεχη χρονιά το πρώτο βραβείο.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σορωνής άνοιξε την παρέλαση με το άρμα Διόνυσος (Α' βραβείο 2000) και συμμετείχε με το άρμα "Δούρειος Ίππος".

(Οι φωτογραφίες είναι από το αρχείο του φωτογράφου Αντώνη Πάχου)

Δημοσιεύματα:

Ανθεστήρια 2000

Το 2000 ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σορωνής συμμετείχε στα Ανθεστήρια που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Ροδίων με το άρμα "Διόνυσος" το οποίο απέσπασε το πρώτο βραβείο.


(Οι φωτογραφίες είναι από το αρχείο του φωτογράφου Αντώνη Πάχου)